Hvilken Jagthund skal du have?

Hvilken Jagthund skal du have?

Hvilken Jagthund skal du have? 

Interesserer du dig meget for jagt, og er du kommet dertil, hvor du skal anskaffe dig en jagthund? Så har du sikkert tænkt en del over, hvilken type jagthund, der passer bedst til dig – men hvordan vælger man den rigtige jagthund? 

Jagthunde er brugshunde, som er opdrættet med særligt fokus på at blive anvendt til jagt. Der er særlige hunderacer, der egner sig bedre til jagt end andre. Disse racer kan eksempelvis være labrador retriever, gravhunde og Kleiner Münsterländer hunde. Men alt efter hvilket vildt der jages, samt jagthundens kompetencer, er der stor forskel på hvordan jagthunden skal agere under jagten. 

Der findes tre overordnede typer af jagthunde: 

Apporterende jagthunde

Apporterende jagthunde er hunde med en god næste, viljestyrke og evnen til at koncentrere sig i længere tid. Apporterende jagthunde har til opgave at hente dræbt og anskudt vildt, og skal kunne arbejde både på land og i vand. 

Når du træner en apporterende jagthund er der ofte fokus på at hunden skal kunne hoppe elegant op og af en båd samt være i stand til at ignorere lyden af skud og andre distraktioner. 

Apporterende hunde bruges også ved klapjagt. Klapjagt er en jagtform, hvor vildtet drives mod ventende jægere af en menneskekæde. Ind imellem sendes apporterende jagthunde ud for at returnere det nedlagte vildt. Hundene kan også bruges til at få vildtet til at lette. 

Eksempler på hunderacer, som er gode apporterende jagthunde: Amerikansk cocker spaniel, cocker spaniel, curly coated retriever, chesapeake bay retriever, clumber spaniel, engelsk springer spaniel, flatcoated retriever, golden retriever,  irish water spaniel, kooikerhondje, labrador retriever, nova scotia duck tolling retriever, sussex spaniel og welsh springer spaniel.

Drivende jagthunde

Drivende jagthunde har til opgave at jage byttet og drive det mod jægeren, som herefter nedlægger byttet. Drivende jagthunde skal kunne fornemme jægerens rækkevidde, så de ikke skræmmer vildtet væk, mens det er udenfor skudvidde. 

Kendetegnet ved drivende jagthunde er ofte, at hundene har en meget stor jagtiver og er meget selvstændige. Hundene har meget stærke næser, og opsnuser selv den mindste fært af vildt. 

Eksempler på drivende jagthunde: Basset fauve de bretagne, basset hound, bayersk vildsporhund, beagle, blodhund, dalmatiner, finsk støver, grand basset griffon vendeen, gravhunde (alle tre pelstyper), hamilton støver, petit basset griffon vendeen  og strelluf støver.

Stående jagthunde

Stående jagthunde har til opgave at opspore og markere byttet ved en karakteristisk stående positur, så hoved og hale er i lige linje med kroppen. Standen er en medfødt reaktion hos hunden, som stimuleres ved træning. Jager man eksempelvis en fugl, er det hundens opgave at fastholde fuglen, indtil at jægeren er inde for rækkevidde. Herefter skal hunden rejse fuglen, så jægeren kan nedlægge byttet. Stående jagthunde er desuden dygtige apportører, som gerne henter det skudte vildt. 

Stående jagthunde er opdelt i engelske og kontinentale hunde. 

De engelske racer er: Breton, pointer, engelsk setter, gordon setter og irsk setter

De kontinentale racer er: Hønsehund i tre hårvarianter, weimaraner, vizla, kleiner münsterlænder, gammel dansk hønsehund m.fl.

Vi håber, at du har fået dig sporet lidt mere ind på, hvilken type jagthund der passer til dig og din jagt. Husk, at vi hos AB Pet Toys har en samlet Jagtpakke, der indeholder alt det nødvendige udstyr til din jagthund. Vi har lavet en rabat så du sparer hele 20%, set i forhold til hvis du køber produkterne seperat. 

Du kan læse mere om Jagtpakken ved at klikke her.