Sådan får du en god start med hundehvalpen

Sådan får du en god start med hundehvalpen

Du har fået en hundehvalp, og lykken er stor. Vi har samlet nogle få tips til, hvordan du kommer godt fra start med hvalpen og får skabt et tæt bånd med din nye hund. 

Forbered dig ordentligt

Hvis du ikke allerede har tænkt grundigt over hvalpens sikkerhed indenfor og udenfor, før din hvalp flytter ind, så gennemgå det hele en gang til. Elementer som stejle trapper, blottede el-ledninger, diverse kemikalier, huller i hegnet og swimmingpools med høje kanter er hvert år skyld i, at mange hunde mister livet. Gennemgå hele dit hjem og din grund for riskozoner, hvor din hvalp kan komme til skade. Du kan med fordel benytte dig af babylåger til at lukke af for rum, der kan være farlige. Du bør også gemme ting væk, som ikke skal udsættes for bidemærker. Det betyder, at de dyre sko måske skal sættes op på en hylde, indtil at hvalpen er opdraget. 

Hjælp din hvalp godt igang med et nyt og trygt liv

Husk at din hvalp kommer direkte fra et trygt liv sammen med sin mor, søskende og kendte omgivelser. Nu er den alene et fremmed sted. Du skal derfor vise hvalpen, at du er dens nye klippe, som den kan stole på. Lad hvalpen være tæt på dig de første par dage og nætter. Lad hvalpen sove ved siden af sengen til at starte med – eller læg dig på en madras der, hvor du ønsker at hvalpen skal sove fast fremover. Når hvalpen er faldet til kan du gradvist flytte madras eller kurv for til sidst at lade hvalpen sove alene, der hvor du ønsker. På den måde undgår du stress for hvalpen og du får din nattesøvn uden at skulle bekymre dig om din hvalp. 

Renligheden 

Enhver hvalpeejers værste mareridt. Vi ved alle, at hvad der kommer ind også skal ud. Vi har nogle tips til at hjælpe din hvalp med at blive renlig hurtigere: 

Regn med at hvalpen skal tisse én gang i timen i dagtimerne. Derudover vil du opleve at hvalpen skal besørge når den har sovet (med det samme!), når den har spist eller drukket, når den har været i bevægelse i få minutter (f.eks. gennem leg) og når den bliver opstemt (f.eks. ved at der kommer gæster eller andet). Du må ikke forvente at hvalpen signalerer til dig, hvornår den skal besørge. Den vil blot søge lidt væk fra sit soveområde og så forrette sin nødtørft. Det er derfor din opgave at holde øje med hvalpen, og sørge for at den kommer udenfor på de rette tidspunkter. 

Når i er ude, skal du vente til hvalpen har besørget. Husk at rose hvalpen, når det sker, og begynd allerede nu at indøve et “tis så” signal. På den måde besørger hvalpen ikke indenfor, og den bliver rost ved at besørge udenfor. Dette medfører, at hvalpen med tiden selv begynder at søge hen mod døren, når det er ved at være tid. 

Hvis hvalpen kommer til at besørge indenfor, så gør området godt og grundigt rent og fortsæt så arbejdet med at sørge for at hvalpen kommer udenfor i tide. Det hjælper ikke at skælde hvalpen ud – det øger blot stressniveauet, og får hvalpen til at tro, at det er forkert at besørge når du er tilstede. Også udenfor. 

Vær en guide for din hund

Det er vigtigt at du skaber trygge rammer for din hvalp og fungerer som hvalpens guide. Det betyder også, at når din hvalp skal hvile, at du sørger for at den kan få den ro, den skal, uden at blive forstyrret. Hvalpen har ikke behov for meget motion i starten, men derimod for at opleve nye og spændende ting – dette styrker den mentale udvikling. Du bør have fokus på at stimulere alle hvalpens sanser – især lugtesansen. Lad hvalpen lede efter maden og legetøjet i græsplænen eller i huset. På den måde rammer du instinkterne fra ulven, som normalt bruger snuden til at søge efter bytte. Hvalpen bliver mentalt udmattet på en naturlig måde og udvikler sig super meget. 

Du skal ikke agere “alfa” og være overdominant overfor din hvalp. En dårlig adfærd skabes ikke ved at du ikke er alfa nok. Du har den mest ansvarsfulde rolle, men der er tale om et samarbejde mellem dig og din hvalp. Vær en god “forælder”, som skaber de rigtige rammer for den ønskede adfærd og sætter grænser for uønsket adfærd, og som tager ansvar for hvalpens udvikling. Husk at du er hele verden for din hvalp, og din hvalp bliver din bedste ven resten af dens liv. 

Lær hvalpen at være alene hjemme

Det er svært lige at rykke flere måneder ud af kalenderen for at være hjemme ved sin hundehvalp. Derfor vil de fleste have brug for at lære hvalpen at være alene, når den efter lidt tid er faldet godt til. Der findes en helt enkel øvelse til dette: 

Du kan med fordel begynde øvelsen, når hvalpen er træt og har været ude og besørge. Det er vigtigt, at du placerer hvalpen, med dens kurv og legetøj, et sted den er tryg ved og vant til at være. Afled dens opmærksomhed med en snack og forsvind ud af syne nogle få minutter. Lad gerne radioen eller tv’et spille og lamperne være tændte, som om du faktisk stadig er der. 

Tag ikke afsked med hunden, men gå blot væk fra den, så den ikke kan se dig. Hvis det skal være helt korrekt, skal du komme tilbage, før hvalpen bliver urolig. Hvis hvalpen begynder at pibe, venter du med at gå tilbage, til hvalpen har været i ro i ca. 2 min. Ignorer så din hvalp, når du ser den. Det kan være svært, men dette gør, at oplevelsen ikke bliver dramatisk for hvalpen.

Gentag alene hjemme træningen i få minutter flere gange dagligt. Udvid gradvist tidsrummet hunden er alene, men gå ikke for hurtigt frem. Denne øvelse kræver tålmodighed både fra dig og din hvalp. 

Vi håber, at vores små tips kan hjælpe dig godt igang med din hundehvalp. Hos AB Pet Toys har vi en masse udstyr og legetøj til hvalpen – faktisk kan du få sammensat en hel startpakke til hvalpen. Kontakt blot Annette – hun sidder klar med rådgivning.