Sådan træner du din voksne hund

Sådan træner du din voksne hund

Sådan træner du din voksne hund

Som hovedregel er det bedre at træne din hund fra hvalp – jo yngre jo bedre. Men hvad nu, hvis din hund ikke har fået træning som hvalp og gennem opvæksten? Kan du stadig godt træne din hund og tillære den nye egenskaber? 

Vi har samlet nogle tips og gode råd til hvordan du træner din voksne hund.

Hvis din hund skal lære lineføring

Hunde skal under gåturen være i stand til at ignorere andre mennesker og dyr, og kun følge dig som ejer i en løs line. Hunden må ikke få lov til at trække dig i forskellige retninger. Hvis hunden først har fået lov til at have succes med at trække i linen, vil den blot gentage adfærden. 

Når du går tur med din hund og den begynder at trække så stop op. Vent indtil hunden kommer tilbage til dig, så linen bliver løs igen. Gør dette konsekvent, så hunden lærer at linen kun er løs, når den går ved siden af dig. Hvis du vil træne dette derhjemme kan du bruge godbidder eller legetøj, som du lægger et stykke væk, hvor hunden dog tydeligt kan se det. Hunden vil begynde at løbe hen mod legetøjet men her skal du holde dig tilbage og kalde hunden til dig. Når hunden vender sig om skal du træde et par skridt tilbage og vise, at du bestemmer tempo og retning. Først når hunden er hos dig i løs line begynder du at gå mod legetøjet. På den måde får hunden altså kun sin belønning, når den har lært at gå i dit tempo. 

Kommandoerne “sit” og “dæk”

Brug godbidder til at træne kommandoerne “sit” og “dæk”. For at træne “sit” kan du holde en godbid langt over hundens hoved. Hvis den rejser sig eller hopper efter godbidden lukker du hånden. Efter lidt tid vil din hund sætte sig for bedre at kunne se godbidden i hånden. Når hundens bagkrop og forpoter er i jorden, skal du sige kommandoen “sit” og give hunden sin godbid. Derefter skal du rose hunden med ord eller ved at klappe og ae hunden. 

Når i skal træne kommandoen “dæk” kan du tage godbidden og føre den hen foran hundens snude og langsomt ned mod jorden. Hunden vil først prøve at få godbidden med snuden, men her skal du langsomt føre godbidden væk, stadig langs jorden. Hunden vil følge godbidden med snuden indtil den er nødt til at lægge sig ned. Igen siger du nu kommandoen “dæk”, giver hunden sin godbid og roser den. 

Indkald

Det er altid rart, at hunden kommer, når du kalder. Du kan også træne din voksne hund i indkald. Find et sted der er uforstyrret uden mennesker, dufte, andre dyr osv., som kan være meget distraherende. Start f.eks. i stuen og bevæg dig derefter ud i haven, så mængden af forstyrrelser langsomt øges. 

I starten skal du kalde på din hund, når den allerede er på vej hen til dig. Dette giver en succesoplevelse og en positiv oplevelse for hunden. 

Lær hunden, at den får en godbid, hvis du strækker hånden frem og den dutter på din hånd med snuden. Når dette fungerer kan du med fordel bruge dette når du kalder på hunden. Når du laver dit indkald, ræk da hånden ud, så hunden kan løbe hen og dutte på den. På den måde kommer hunden helt hen til dig i stedet for at den stopper op et stykke fra dig og måske løber væk igen. 

Husk at give din hund succesoplevelser

Din hund kan godt blive udmattet, stresset eller miste gejsten af træning. Hvis du har et særligt område, hvor du altid træner hunden, og du oplever ovenstående, så tag hunden med til et nyt område og træn noget, som den har let ved, for at den får en succesoplevelse. Din hund skal stadig motiveres og have det godt med træningen. Derfor er det også vigtigt, at du er skarp på at stoppe træningen mens legen er god. 

Hvis du har spørgsmål så kontakt os endelig.